CE pregătește o agendă europeană în materie de migrație care prevede securizarea granițelor externe

CE pregătește o agendă europeană în materie de migrație care prevede securizarea granițelor externe
Publicat: 04/03/2015, 23:51

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, în cadrul Colegiului comisarilor a avut loc, miercuri, o primă dezbatere orientativă cu privire la acțiunile-cheie pentru intensificarea eforturilor UE de punere în aplicare a instrumentelor și cooperării existente privind gestionarea fluxurilor de migrație din țările terțe.

„O bună gestionare a migrației reprezintă o provocare pentru Europa, în ansamblu. Acum este momentul să avem o nouă abordare privind modul în care colaborăm: trebuie să utilizăm mai bine și mai coerent toate instrumentele de care dispunem, să convenim priorități comune și să sporim resursele alocate la nivelul UE și la nivel național, să realizăm o solidaritate reală și o mai bună partajare a responsabilităților între statele membre. În mai vom prezenta o agendă nouă în materie de migrație, care va prevedea intensificarea guvernanței în vederea consolidării sistemului comun de azil, va stabili un program viabil privind migrația legală, va acționa cu mai multă fermitate împotriva migrației ilegale și va garanta o mai mare securitate a frontierelor”, a declarat cu această ocazie prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a precizat că europenii trebuie să abordeze „cauzele profunde ale migrației, începând de la crizele care se extind la frontierele noastre, în principal în Libia”. „Acesta este motivul pentru care intensificăm cooperarea cu țările de origine și de tranzit, cu scopul de a oferi protecție în regiunile de conflict, de a facilita relocarea și de a elimina rutele de trafic”, a subliniat Mogherini.

Dezbaterea din cadrul Colegiului comisarilor a stabilit cele patru domenii principale în care sunt avute în vedere acțiuni în Agenda europeană în materie de migrație: un sistem comun de azil politic, o nouă politică europeană privind migrația legală, combaterea cu mai multă fermitate a migrației ilegale și a traficului de persoane și securizarea frontierelor externe ale Europei.

În ceea ce privește sistemul comun de azil politic, CE precizează că Uniunea Europeană dispune de unul dintre cele mai avansate cadre legislative la nivel mondial pentru a oferi protecție celor care au nevoie de aceasta, subliniind că trebuie pus în aplicare pe deplin și în mod coerent Sistemul european comun de azil adoptat recent.

„Comisia va depune toate eforturile pentru ca divergențele existente în practicile naționale din cadrul politicii în materie de azil să dispară. Aprofundarea cooperării cu țările terțe va fi, de asemenea, esențială pentru abordarea cauzelor profunde ale migrației, precum și pentru integrarea migrației în conceperea strategiilor de dezvoltare”, se arată în comunicat. În plus, Comisia se angajează să înregistreze progrese în ceea ce privește intensificarea eforturilor UE în domeniul transferului și al relocării, printr-un dialog strâns cu statele membre și cu țările terțe care primesc un număr mare de refugiați.

Printr-o nouă politică europeană privind migrația legală, UE își propune să atragă talente pentru a fi mai competitivă la nivel mondial. „Acest demers reprezintă un efort pe termen lung, a cărui pregătire trebuie să o începem acum. Iată motivul pentru care Comisia Europeană va lansa o revizuire a Directivei UE privind cartea albastră. Va fi un proces dificil și pe termen lung, care poate funcționa doar prin discuții cu statele membre, inclusiv cu privire la o abordare mai orizontală a politicii în domeniul migrației legale”, conform comunicatului CE.

Referitor la combaterea cu mai multă fermitate a migrației ilegale și a traficului de persoane, Executivul european informează că, în prezent, elaborează un pachet cuprinzător de acțiuni împotriva introducerii ilegale de migranți și dorește, totodată, să dezvolte în continuare instrumente concrete care vizează țările și rutele prioritare, în strânsă colaborare cu țările terțe, inclusiv prin intermediul acordurilor de readmisie și al cadrelor de cooperare existente.

Pregătirea agendei europene în materie de migrație va viza și securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

„Un spațiu fără frontiere interne și o politică solidă în materie de azil și de migrație pot fi susținute numai în condițiile în care Europa își gestionează frontierele externe, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale. Gestionarea frontierelor este o competență partajată între UE și statele membre, iar consolidarea supravegherii frontierelor externe ale UE reprezintă un interes vital pentru toți”, afirmă Comisia.

Totodată, CE apreciază că pregătirea agendei europene în materie de migrație va fi o oportunitate pentru a se dezbate dacă și în ce măsură Agenția europeană de cooperare la frontiere – Frontex are nevoie de o majorare a bugetului, de mai multe instrumente operaționale și de un număr mai mare de resurse umane, astfel încât să poată răspunde mai bine evoluției provocărilor existente la frontierele externe ale UE.

„Dacă dorim cu adevărat să consolidăm activitatea Frontex și să punem în acțiune echipele europene de polițiști de frontieră, va trebui ca statele membre să pună în comun resurse suplimentare”, avertizează Comisia Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Canicula revine în România! Județele din țară unde temperaturile vor depăși 36 de grade, iar...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar...
Înlocuitorul natural pentru Ozempic. Descoperirea ce aduce fericire pentru mulți
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Descoperirea sifilisului: Cum a schimbat Hideyo Noguchi diagnosticul medical