CE pregătește o agendă europeană în materie de migrație care prevede securizarea granițelor externe

CE pregătește o agendă europeană în materie de migrație care prevede securizarea granițelor externe
Publicat: 04/03/2015, 23:51

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, în cadrul Colegiului comisarilor a avut loc, miercuri, o primă dezbatere orientativă cu privire la acțiunile-cheie pentru intensificarea eforturilor UE de punere în aplicare a instrumentelor și cooperării existente privind gestionarea fluxurilor de migrație din țările terțe.

„O bună gestionare a migrației reprezintă o provocare pentru Europa, în ansamblu. Acum este momentul să avem o nouă abordare privind modul în care colaborăm: trebuie să utilizăm mai bine și mai coerent toate instrumentele de care dispunem, să convenim priorități comune și să sporim resursele alocate la nivelul UE și la nivel național, să realizăm o solidaritate reală și o mai bună partajare a responsabilităților între statele membre. În mai vom prezenta o agendă nouă în materie de migrație, care va prevedea intensificarea guvernanței în vederea consolidării sistemului comun de azil, va stabili un program viabil privind migrația legală, va acționa cu mai multă fermitate împotriva migrației ilegale și va garanta o mai mare securitate a frontierelor”, a declarat cu această ocazie prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a precizat că europenii trebuie să abordeze „cauzele profunde ale migrației, începând de la crizele care se extind la frontierele noastre, în principal în Libia”. „Acesta este motivul pentru care intensificăm cooperarea cu țările de origine și de tranzit, cu scopul de a oferi protecție în regiunile de conflict, de a facilita relocarea și de a elimina rutele de trafic”, a subliniat Mogherini.

Dezbaterea din cadrul Colegiului comisarilor a stabilit cele patru domenii principale în care sunt avute în vedere acțiuni în Agenda europeană în materie de migrație: un sistem comun de azil politic, o nouă politică europeană privind migrația legală, combaterea cu mai multă fermitate a migrației ilegale și a traficului de persoane și securizarea frontierelor externe ale Europei.

În ceea ce privește sistemul comun de azil politic, CE precizează că Uniunea Europeană dispune de unul dintre cele mai avansate cadre legislative la nivel mondial pentru a oferi protecție celor care au nevoie de aceasta, subliniind că trebuie pus în aplicare pe deplin și în mod coerent Sistemul european comun de azil adoptat recent.

„Comisia va depune toate eforturile pentru ca divergențele existente în practicile naționale din cadrul politicii în materie de azil să dispară. Aprofundarea cooperării cu țările terțe va fi, de asemenea, esențială pentru abordarea cauzelor profunde ale migrației, precum și pentru integrarea migrației în conceperea strategiilor de dezvoltare”, se arată în comunicat. În plus, Comisia se angajează să înregistreze progrese în ceea ce privește intensificarea eforturilor UE în domeniul transferului și al relocării, printr-un dialog strâns cu statele membre și cu țările terțe care primesc un număr mare de refugiați.

Printr-o nouă politică europeană privind migrația legală, UE își propune să atragă talente pentru a fi mai competitivă la nivel mondial. „Acest demers reprezintă un efort pe termen lung, a cărui pregătire trebuie să o începem acum. Iată motivul pentru care Comisia Europeană va lansa o revizuire a Directivei UE privind cartea albastră. Va fi un proces dificil și pe termen lung, care poate funcționa doar prin discuții cu statele membre, inclusiv cu privire la o abordare mai orizontală a politicii în domeniul migrației legale”, conform comunicatului CE.

Referitor la combaterea cu mai multă fermitate a migrației ilegale și a traficului de persoane, Executivul european informează că, în prezent, elaborează un pachet cuprinzător de acțiuni împotriva introducerii ilegale de migranți și dorește, totodată, să dezvolte în continuare instrumente concrete care vizează țările și rutele prioritare, în strânsă colaborare cu țările terțe, inclusiv prin intermediul acordurilor de readmisie și al cadrelor de cooperare existente.

Pregătirea agendei europene în materie de migrație va viza și securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

„Un spațiu fără frontiere interne și o politică solidă în materie de azil și de migrație pot fi susținute numai în condițiile în care Europa își gestionează frontierele externe, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale. Gestionarea frontierelor este o competență partajată între UE și statele membre, iar consolidarea supravegherii frontierelor externe ale UE reprezintă un interes vital pentru toți”, afirmă Comisia.

Totodată, CE apreciază că pregătirea agendei europene în materie de migrație va fi o oportunitate pentru a se dezbate dacă și în ce măsură Agenția europeană de cooperare la frontiere – Frontex are nevoie de o majorare a bugetului, de mai multe instrumente operaționale și de un număr mai mare de resurse umane, astfel încât să poată răspunde mai bine evoluției provocărilor existente la frontierele externe ale UE.

„Dacă dorim cu adevărat să consolidăm activitatea Frontex și să punem în acțiune echipele europene de polițiști de frontieră, va trebui ca statele membre să pună în comun resurse suplimentare”, avertizează Comisia Europeană.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Carnea care nu va mai fi vândută în România. Nu respectă cerințele și standardele
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...